Zilverdag.nl

Groot aantal bezoekers geniet van live Nationale Zilverdag in Schoonhoven

Eén groot feest was het vandaag, tijdens de Nationale Zilverdag op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven. Zowel de organisatie als de vele bezoekers, naar schatting 15.000, genoten eindelijk weer van een live editie van de Nationale Zilverdag. In het Zilvermuseum was het de hele dag druk en ook de paviljoens op het Doelenplein trokken veel publiek: het Inspiratieplein, de exclusieve sieraden bij het EXPO paviljoen en het Nieuw Talent plein – gesponsord door de Rabobank. Bij de tentoonstelling Silver Challenge en Junior Challenge was het een continue in- en uitloop van bezoekers, die zelf de jury vormden. Kortom; door de hele stad werden sieraden bewonderd, gekocht en zelf gemaakt.

Het Doelenplein was naast met bijzondere paviljoens ingericht als Horecaplein. Er werd genoten van het lokale Argentum-biertje, een kop koffie of ijsrolletje of een glaasje bubbels met een mogelijke diamant. Een echtpaar uit Krimpen aan den Lek besloot om niet met twee, maar met drie flûtes richting het Zilvermuseum te gaan om daar de inhoud te laten waarderen door taxateur George Hamel. Met succes, want de diamant bleek in deze derde flûte te zitten.

Prijswinnaars
Voor veel bezoekers is de Zilverdag het moment om zichzelf of een ander een mooi sieraard of zilverkunst cadeau te doen. Zo wordt de Zilverdag een tastbare herinnering. Ook de winnaars van tentoonstellingen Silver Challenge en Junior Challenge gingen niet met lege handen naar huis. Tijdens de afsluiting van de Zilverdag in de Grote Kerk van Schoonhoven werden zij in het zonnetje gezet. De Vakjuryprijs van de Silver Challenge ging naar Kirsten Quaedackers, die zelf Atelier Q in Schoonhoven runt, met haar inzending The Beginning of Adventures. De Publieksjuryprijs werd gewonnen door Femke Toele, de goudsmid achter F.A.T. Design, met haar inzending Pixel de Papegaai. De winnaar van de Junior Challenge was Ivar de Hey. De vakjury was met name onder de indruk van de verschillende details en het aspect duurzaamheid; het zilveren poppetje was namelijk gemaakt van allerlei verschillende materialen.

Opening door de nieuwe burgemeester
De genodigden startten de dag in het Nederlands Zilvermuseum, waar de nieuwe burgemeester van de Gemeente Krimpenerwaard, Pauline Bouvy-Koene, de opening voor haar rekening nam. “Andere steden kunnen jaloers zijn op het duidelijke DNA van Schoonhoven,” deelde ze in haar speech. Een mooi compliment om deze feestelijke dag te starten. Bij de afsluiting noemde erevoorzitter René Kappers alvast het bijna 400-jarig bestaan van het gilde St. Eloy, onmisbaar voor de Zilverdag én Schoonhoven als stad.

Winnaar Rabobank Nieuw Talentplein
Tijdens de Nationale Zilverdag presenteerden (oud-)leerlingen van de Vakschool Schoonhoven zich op het Rabobank Nieuw Talentplein. Dit plein biedt podium aan starters en nieuwe talenten. Rabobank Utrechtse Waarden wil nieuw ondernemerschap stimuleren en stelt al een aantal jaar op rij geldprijzen beschikbaar. De jury deelde de prijzen uit aan talenten die opvielen door hun enthousiasme, gedrevenheid en creativiteit. De welverdiende eerste prijs ging naar Nikkie Peeters en de tweede prijs werd gewonnen door Eduard Klein.